AMSTERDAM - Negen basisscholen in Amsterdam-Zuidoost hebben vorige maand een dreigbrief ontvangen over het sinterklaasfeest.

Als de scholen het feest zouden vieren met zwarte pieten zouden ze in brand worden gestoken, zo staat in de brief. Woordvoerders van scholenkoepel Bijzonderwijs en de politie bevestigden vrijdag een bericht hierover in Het Parool.

De stichting Bijzonderwijs, waaronder de scholen vallen, heeft naar aanleiding van de bedreiging contact opgenomen met de politie.

Extra alert

Volgens een woordvoerder van de stichting was de politie vrijdagochtend tijdens de vieringen extra alert, maar hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Afzender van de brief is het actiecomité Strijd en Actie Antiracistisch Nederland.

Fascistisch feest

Volgens de afzender is het sinterklaasfeest met zwarte pieten een fascistisch feest, waarbij mensen worden gehersenspoeld en voorbereid op het gebruik van psychisch en verbaal geweld tegen mensen met een kleurtje.

Het zelfverklaarde actiecomité is bij de politie volledig onbekend, aldus een woordvoerder. "De groep zegt ons helemaal niets, maar het is een behoorlijk dreigende brief.'' De politie is nog aan het onderzoeken wie achter het comité schuilgaat.

Sinterklaascode

Op basisscholen in Zuidoost bestaat sinds enkele jaren een 'sinterklaascode', waarin afspraken staan over de rol van zwarte piet tijdens het feest.

Zo mag zwarte piet geen oorbellen dragen of dikke rode lippen hebben, of als 'knecht' van de sint worden aangesproken.