PARIJS - Drie mannen hebben een juwelier in Parijs overvallen en zijn er vandoor gegaan met sieraden met een totale waarde van ongeveer 80 miljoen euro. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De overval werd donderdag in de namiddag door vier gewapende mannen gepleegd. Ze roofden vrijwel alle edelstenen die waren uitgestald bij juwelier Harry Winston in de Avenue Montaigne.

Dat is een zijstraat van de Champs-Elysees. De winkel is gespecialiseerd in ultra-luxe juwelen en heeft een internationale klantenkring.

Een politiebron zei dat de dieven de namen van enkele medewerkers van de zaak kenden. Ten tijde van de overval waren er circa tien klanten en vijftien personeelsleden in de winkel aanwezig.

Geheime kluizen

De criminelen wisten waar ze moesten zoeken naar juwelen die niet waren uitgestald, maar in geheime kluizen lagen opgeborgen.

De overval duurde slechts enkele minuten. De juwelenrovers vulden enkele tassen met sieraden en losten geen schot tijdens de overval.

Beveiliging

De daders wisten de beveiliging om de tuin te leiden door zich voor te doen als twee stellen. Twee criminelen waren verkleed als vrouw.

In eerste instantie repte de politie van een buit van 62 miljoen euro. Later werd dat bedrag bijgesteld tot 80 miljoen euro. Het zou gaan om de met voorsprong grootste buit ooit tijdens een juwelenroof.

Tien miljoen

Het is niet de eerste keer dat Harry Winston het slachtoffer wordt van rovers. In oktober vorig jaar werd de juwelier al bestolen van sieraden met een waarde van 10 miljoen euro.

De verzekeringsmaatschappij van het bedrijf loofde een beloning uit van 500.000 dollar (393.000 euro) voor tips die zouden leiden tot de aanhouding van de daders. Tot nog toe zonder resultaat.