UTRECHT - De regio Utrecht mag zich de komende weken uitspreken over de aanleg van nieuwe (snel)wegen.

Verkeersminister Camiel Eurlings wil die aanleggen om te voorkomen dat het verkeer rond de stad Utrecht en bij knooppunt Hoevelaken totaal vastloopt.

Eurlings maakte vrijdag bekend binnen welke grenzen hij aan het zoeken is. Eén van de mogelijkheden die hij ziet is de aanleg van een nieuwe weg tussen de A12 bij Bunnik en de A28 tussen De Uithof en Zeist.

Een déjà vu voor de actievoerders die ruim 25 jaar geleden tevergeefs de bomen van landgoed Amelisweerd inklommen om de aanleg van een stuk van de A27 te voorkomen.

Leidsche Rijn

Bewoners van Leidsche Rijn vrezen al langere tijd de aanleg van een snelweg door hun wijk, die de ring rond Utrecht Noord moet aansluiten op de A12.

Raad en college van Utrecht noemden deze variant al eerder onacceptabel. Een alternatief is een minstens even omstreden weg die om Leidsche Rijn heenloopt.

Amersfoort

Ook rond Amersfoort gaat Eurlings bekijken welke nieuwe wegen mogelijk zijn. En ook daar klinken de eerste protesten al.

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) opende vrijdag direct een website waarop protest tegen de ideeën van Eurlings kan worden aangetekend. De NMU wijst op voorhand een onderzoek naar snelwegen door waardevolle gebieden af.

De federatie meent verder dat Eurlings te weinig kijkt naar alternatieven op het gebied van duurzaam vervoer. In de regio zijn de komende weken diverse inspraakbijeenkomsten.