DEN HAAG - In Thailand wachten nog enkele honderden Nederlanders op een vlucht naar huis. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag nadat het reguliere vluchtschema op de internationale luchthaven van Bangkok was hervat.

Het precieze aantal wachtenden kan het ministerie niet geven, "maar het neemt wel af". Eerder deze week vertrokken al een aantal (ingelaste) vluchten naar Nederland. Maar niet iedereen die vertrok en op een aanmeldlijst van de ambassade stond, heeft zich afgemeld.

Donderdag was op de residentie van de ambassade nog een borrel/informatieavond waar ongeveer honderd mensen aanwezig waren. Op eerdere, soortgelijke bijeenkomsten kwamen veel meer belangstellenden af.

Demonstranten

Vliegen vanaf de internationale luchthaven was dagenlang niet mogelijk omdat demonstranten bezettingsacties hielden.

De KLM, een van de maatschappijen die vanaf Thailand op Nederland vliegt, werkt weer geheel volgens schema. De afgelopen dagen hadden KLM en Air France gestrande passagiers uit het zuidelijke Phuket naar Europa teruggevlogen.

Volgens een KLM-woordvoerster zijn de vliegtuigen uit Bangkok vol en zal dat "voorlopig ook wel zo blijven".

Alternatieven

Hoeveel mensen nog wachten kan de KLM niet zeggen, "maar we hoeven op dit moment geen passagiers op de luchthaven achter te laten". De KLM heeft haar klanten verschillenden alternatieven aangeboden en zij mogen zelf aangeven wat ze willen.

Zo kunnen ze hun reis omzetten naar Kuala Lumpur (Maleisië) of Singapore. Ook mogen ze hun vlucht uitstellen tot eind februari.