AMSTERDAM - Australiës droogste staat, South Australia, heeft voor het eerst water moeten kopen om dreigende tekorten af te wenden. Dat heeft de minister van waterveiligheid, Karlene Maywald, vrijdag gezegd.

De staat kocht 231 gigaliter (231.000.000.000) water om te zorgen dat zijn hoofdstad Adelaide in 2009 voldoende water heeft, ook als de huidige droogte voortduurt.

Dertig gigaliter werd gekocht uit de watervoorraden die de staat met andere Australische staten deelt en 201 gigaliter werd gekocht op de watermarkt, voor een prijs van 350 tot 450 Australische dollar (177 tot 227 euro) per gigaliter.

Er heerst al vijf jaar droogte in South Australia en de watervoorraad in de opslagtanks en spaarbekkens van Adelaide nam vorig jaar met acht procent af. Sommige deskundigen hadden voorspeld dat South Australia dit jaar al zonder water zou komen te zitten.

Watergebrek

Het watergebrek ontstaat niet alleen door jaren van weinig regenval, maar ook doordat South Australia aan het eind ligt van een rivierstelsel waarvan het waterpeil gestaag zakt. Bewoners worden regelmatig geconfronteerd met een verbod om buitenshuis water te gebruiken, bijvoorbeeld om de tuin te besproeien of de auto te wassen.
Foto: Novum | Legenda droogte in Australië

Op een waterconferentie in de Amerikaanse staat Utah waarschuwden geleerden donderdag dat zeven westelijke staten van de Verenigde Staten de komende jaren watertekorten kunnen verwachten.

Klimaatverandering

De rivier de Colorado waaruit deze staten putten wordt al zwaar belast door droogte en bevolkingsaanwas en zal door de klimaatverandering verder achteruitgaan, zeggen zij.

Als er geen beter waterbeheer komt zal er uiteindelijk waarschijnlijk een gevecht om water tussen de zeven staten uitbreken, zei Dave Wegner, de organisator van de conferentie op de universiteit van Utah.