LEEUWARDEN - Door de hitte is het watergebruik met 40 tot 50 procent per dag gestegen. Waterleidingbedrijf Vitens, het grootste in Nederland, vraagt zijn afnemers zuinig te zijn met water in de avonduren, wanneer het watergebruik fors stijgt. Hierdoor raken reservoirs leeg.

Bij Vitens zijn klachten binnengekomen dat de waterdruk dan wegvalt. Het bedrijf vraagt de consument 's avonds niet de auto te wassen en de tuin te sproeien.

"We merken dat de vakanties afgelopen zijn, mensen willen hun auto wassen en de tuin sproeien. Maar dat kan beter niet 's avonds gebeuren", aldus vrijdag D. Jonker van Vitens. De problemen doen zich met name voor in Friesland, Overijssel en Twente.

Vooral recreatieondernemers aan de IJsselmeerkust merken dat er minder water is. 's Avonds is de waterdruk zo laag dat gasten niet meer gebruik kunnen maken van de douches. "Zolang de hitte blijft, houden we ook deze problemen. Het is beter om 's ochtends te douchen", aldus Jonker.

Vitens levert water aan vier miljoen mensen in Friesland, Gelderland, Overijssel en de Noordoostpolder. Het bedrijf is in ontstaan na een fusie van Nuon Water, Waterbedrijf Gelderland en Waterleidingmaatschappij Overijssel.