AMSTERDAM - Politiek cartoonist Fritz Behrendt is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Telegraaf vrijdag. De laatste twintig jaar stonden de prenten van de in Berlijn geboren tekenaar in die krant.

Eerder tekende hij voor het weekblad Vrij Nederland, het Algemeen Handelsblad en Het Parool. Ook internationaal maakte de tekenkunst van Behrendt naam. Zijn werk stond onder meer in Amerikaanse media als The New York Times, Time Magazine en het Duitse weekblad Der Spiegel.

Behrendt werd in 1925 in de Duitse hoofdstad geboren. Met zijn ouders, die Duitsland vanwege hun Joodse afkomst moesten verlaten, vestigde hij zich in 1938 in Amsterdam.

Bevlogen socialist

Na de oorlog was Behrendt een bevlogen socialist. Tijdens een bezoek in 1949 aan de DDR werd hij echter gearresteerd, omdat hij verdacht werd van het destabiliseren van de Oost-Duitse staat. Een half jaar zat hij hierom in de gevangenis. Sindsdien was hij fel anticommunistisch.

Zijn tekenwerk won vele prijzen. In 1967 en 1976 ontving Behrendt de prijs voor politieke karikaturen op het internationale cartoonfestival in Montreal. In april 1985 kreeg hij de hoogste onderscheiding in zijn beroep, de Award for International Editorial Cartoons van de vereniging van Amerikaanse journalistieke tekenaars.

De Verenigde Naties lauwerde de artiest in het jaar 2000 als beste politiek tekenaar.