WASHINGTON - Bij de aanslagen in Mumbai waren meer terroristen actief dan de tien waarover India spreekt. Vermoedelijk zijn er meer terroristen, die niet zijn gepakt of omgekomen. Dat hebben analytici donderdag gezegd.

Indiase commando's schoten vorige week in Mumbai negen terroristen dood en namen er een gevangen. "Mijn bronnen spreken over ten minste 23 aanslagplegers", aldus Farhana Ali, voormalig antiterrorisme-expert bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Ali was al voor de aanslagen in India en Pakistan. Haar informatie komt uit Pakistan.

Meer aanslagen

India heeft de veiligheidsmaatregelen donderdag in het hele land aangescherpt, nadat inlichtingendiensten hadden gewaarschuwd voor meer aanslagen. Er vielen zeker 188 doden door de aanslagen waar volgens India en de VS de Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba (LeT) achter zit.

Ook de Amerikaanse antiterrorisme-expert David Kilcullen denkt dat er meer aanslagplegers waren. "Is het mogelijk dat sommige LeT-terroristen nog steeds in de buurt zijn? Ja, maar we moeten afwachten want we beschikken nog niet over alle informatie", aldus Kilcullen, oud-adviseur van de Amerikaanse generaal David Patraeus en minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Valse identiteitsbewijzen

De terroristen waren zeer goed getraind. Ze hadden valse identiteitsbewijzen, droegen westerse kleding en waren gladgeschoren. Zelfs commando's van de Amerikaanse Navy Seals zouden volgens Kilcullen nog moeite hebben gehad met het uitvoeren van de acties in Mumbai. De elitetroepen van de Amerikaanse marine worden beschouwd als een van de best getrainde gevechtseenheden ter wereld.

De veiligheidsdiensten in India lopen daarentegen hopeloos achter. Politietroepen op diverse locaties van de aanslagen waren slechts gewapend met bamboestokken en hadden geen mobieltje tot hun beschikking. De terroristen maakten gebruik van de nieuwste technologieën als GPS en satelliettelefoons.

Opleiden

India heeft aangekondigd de elitetroepen beter te gaan uitrusten en opleiden. Volgens experts moeten de lokale politiediensten ook in het plan betrokken worden, omdat ze altijd als eerste ter plaatse zijn en de omgeving kennen.