DEN HAAG - Mensen die vrijdag met de auto vroeg naar huis gaan, lopen kans in een vroege avondspits te belanden. De ANWB verwacht een drukke avondspits op de dag waarop velen traditioneel pakjesavond vieren.

Volgens een woordvoerder is het met sinterklaas altijd vroeg druk op de weg; vanaf een uur of twee kunnen automobilisten te maken krijgen met files. "Die beginnen vroeger dan normaal en gaan door tot het normale tijdstip, zo'n uur of zeven."

Op een 'normale' vrijdag staat er rond vijf uur 's avonds zo'n 250 kilometer file; nu verwacht de bond tegen vier uur al ruim 300 kilometer.

De meeste files worden verwacht in het midden van het land rond Utrecht en Arnhem. Maar ook in de Randstad zullen de dagelijkse files langer zijn dan gebruikelijk.

Ochtendspits

Veel automobilisten kregen vrijdagochtend al hun eerste sinterklaassurprise; vrijwel geen files. Rond 08.00 uur meldde de ANWB een rij auto's van ongeveer twee kilometer.

"Vrijdag is doorgaans al een rustige dag op de weg, maar dat het zo stil is heeft ons toch verbaasd", aldus de ANWB Verkeersdienst.

Vrij genomen

Vermoedelijk hebben veel mensen een vrije dag genomen in verband met de sinterklaasviering. Voeg dat aantal bij de mensen die gewoonlijk atv hebben op vrijdag en Nederland heeft een uiterst rustige ochtendspits.