AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid vindt dat er actief moet worden gekeken naar websites waarop wensouders in contact worden gebracht met, veelal Belgische, draagmoeders.

Dat zeggen CDA, PvdA en ChristenUnie donderdag in een reactie op een uitzending van Netwerk over draagmoeders. Daarin werd onder meer gemeld dat veel Nederlandse wensouders draagmoeders in België zoeken, waar commercieel draagmoederschap wel is toegestaan.

Volgens CDA-Kamerlid Marleen de Pater moet de Raad voor de Kinderbescherming websites in de gaten houden waarop wensouders en potentiële draagmoeders contact met elkaar leggen.

Praktijken

Vervolgens moet volgens haar contact worden gezocht met de Nederlandse ouders met een kinderwens om ze te informeren dat ze zich mogelijk inlaten met strafbare praktijken.

PvdA'er Khadija Arib pleit ook voor een screening. Het Kamerlid vindt echter dat niet alleen de Belgische draagmoeders vervolgd moeten worden maar ook de Nederlanders die contact met hen zoeken. "Nederlandse ouders moeten even strafbaar zijn als hen. Ik hoop dat je daarmee een belangrijk deel van het probleem aanpakt."

Oplichting

Justitie in België heeft inmiddels een vrouw en haar ex-man opgepakt, naar aanleiding van beelden van Netwerk. Beiden worden verdacht van oplichting en een 'onterende behandeling' van hun slachtoffers.

De vrouw zou zich voorgedaan hebben als draagmoeder en op die manier geld hebben afgetroggeld van Nederlandse wensouders. Het paar zat in geldnood en vertelde in de uitzending geld nodig te hebben voor een liposuctie voor de vrouw.