WASHINGTON - De Verenigde Naties zijn bezig een plan te maken voor de wederopbouw van het door burgeroorlog geteisterde Afrikaanse land Liberia. De krant The Washington Post meldde vrijdag dat dat plan een VN-vredesmacht van 15.000 man behelst, die gerechtigd is om president Charles Taylor te arresteren als die in de komende weken weigert het land te verlaten.

De vredessoldaten krijgen bovendien een mandaat om de strijdende partijen bij elkaar te brengen. Verder willen de VN de verwoeste geruïneerde infrastructuur herstellen en de overheidsinstellingen reorganiseren. De vredesmacht zou in november de huidige West-Afrikaanse missie moeten vervangen.

Het plan gaat volgens de krant verder dan wat de VS beogen. De Amerikanen zien wel graag een VN-missie in Liberia, maar hebben verder een beperkte rol voor de VN voor ogen. Een regeringsfunctionaris zei: "Dit gaat wel ver. Het kost veel geld en de VS zullen daar voor een groot deel voor opdraaien."

Het VN-plan is ingegeven door de ervaringen met een vredesoperatie in buurland Sierra Leone, aldus VN-topman Hedi Annabi. In mei 2000 konden de slecht uitgeruste en niet goed getrainde blauwhelmen het er nauwelijks opnemen tegen de rebellen.

Veel soldaten werden ontvoerd. Een andere VN-functionaris zei te verwachten dat de missie in Liberia meer dan 500 miljoen dollar gaat kosten. De VS zouden daarvan 125 miljoen dollar moeten betalen. "Dat zal wel een hevige strijd worden", aldus de anonieme functionaris.