AMSTERDAM - Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn ongerust en teleurgesteld over de beslissing van minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) om toch niet met noodmaatregelen voor de woningmarkt te komen.

Dat hebben de verantwoordelijke wethouders uit de drie steden gezegd.

Van der Laan maakte woensdagavond bekend dat het kabinet op korte termijn geen maatregelen neemt om te voorkomen dat grote bouwprojecten stilvallen door de financiële crisis.

De vier grote steden (G4) hadden om een noodplan gevraagd. Van der Laans voorganger Ella Vogelaar had de steden in reactie daarop "een pakket maatregelen" toegezegd.

Problemen

Wethouder Maarten van Poelgeest (Amsterdam): "Ik had iets meer voortvarendheid van de minister verwacht. Bouwprojecten in heel Nederland gaan het komende halfjaar in de problemen komen."

Zijn Rotterdamse collega Hamit Karakus zei: "Ik heb het idee dat de minister slecht is geïnformeerd. Je kan niet zeggen dat er niets aan de hand is. Lees de kranten: makelaars gaan failliet, huizen worden niet meer verkocht en ontwikkelaars sturen personeel naar huis."

Projecten

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hadden onder meer om een verruiming van de nationale hypotheekgarantie (NHG) en een verlaging van de overdrachtsbelasting gevraagd. In Amsterdam dreigen enkele bouwprojecten in de problemen te komen, maar de wethouder wilde geen projecten bij naam noemen.

Wethouder Harrie Bosch van de gemeente Utrecht vindt het erg jammer dat verruiming van de nationale hypotheekgarantie (NHG) niet doorgaat. "Dat is een maatregel die nauwelijks geld kost, maar een groot effect zou kunnen hebben. De verruiming van de NHG zou een signaal van vertrouwen richting kopers kunnen zijn", aldus Bosch.

Productie

De nieuwe minister zei woensdag dat "de situatie op de woningmarkt op dit moment geen aanleiding geeft om het bestaande instrumentarium aan te passen". Volgens Van der Laan zijn er al lang bekende oorzaken voor de inzakkende productie van woningen, zoals de aanhoudende hoge bouwkosten.

Ook de Vereniging Eigen Huis, die samen met de G4 om maatregelen had gevraagd, maakt zich zorgen. "De situatie op de woningmarkt wordt schrijnender", aldus een woordvoerder.