HELSINKI - Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en zijn Britse ambtgenoot David Milliband willen dat de EU de sancties tegen Zimbabwe aanscherpt.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zullen maandag beslissen over een voorstel de inreisbeperkingen voor de Zimbabwaanse machthebbers uit te breiden. Dat heeft Verhagen vanuit het Finse Helsinki bekendgemaakt.

"Het gaat in Zimbabwe van kwaad tot erger", aldus minister Verhagen. "Mugabe en zijn kliek zijn niet van zins de overeengekomen machtsdeling na te komen. De Europese sancties tegen de machthebbers moeten wat mij betreft zo snel mogelijk worden aangescherpt.'

Cholera-epidemie

De oppositie onder leiding van Tsvangirai kwam in september met Mugabe overeen de macht te delen. Maar uitvoering van het akkoord ligt stil. Ondertussen gaat het geweld tegen de bevolking door en wordt de humanitaire crisis steeds erger. Doordat de gezondheidszorg is ingestort eist een cholera-epidemie elke dag meer slachtoffers.

De Nederlandse ambassade in Zimbabwe vond onlangs aanwijzingen dat in afgelegen gebieden giftige chemicaliën worden gebruikt om burgers te weren uit gebieden waar zich mijnen bevinden die worden geëxploiteerd door aanhangers van Mugabe.

Oppositie

Minister Verhagen voert voorafgaand aan de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel op maandag overleg met de Zimbabwaanse oppositieleider Tsvangirai. Hij zal bespreken op welke manieren de oppositie door Nederland en de EU kan worden bijgestaan.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) beloofde de Kamer dat Verhagen maandag ook aan EU-commissaris Catherine Ashton zal vragen of diamanten uit Zimbabwe niet vallen onder het zogenoemde Kimberley Proces, dat handel in diamanten uit conflictgebieden verbiedt.