ROTTERDAM - Rotterdam en andere steden in de Randstad nemen een flink aantal maatregelen om de overlast tijdens de jaarwisseling zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Daarbij werken voor het eerst de gemeente, politie, justitie, openbaarvervoerbedrijf RET en andere partijen nauw samen. Samen tolereren zij geen geweld tegen hulpverleners.

Om vechtpartijen, brandjes en vernielingen zoveel mogelijk te voorkomen, bezoeken agenten in de aanloop naar oud en nieuw bekende raddraaiers. Anderen krijgen een brief thuis.

Bewijsmateriaal

Tijdens nieuwjaarsnacht zijn extra agenten, particuliere beveiligers en mensen van Stadstoezicht op straat. Mocht het mis gaan dan verzamelen videoteams van de politie bewijsmateriaal.

In bepaalde gebieden worden prullenbakken, containers en bouwmateriaal weggehaald. Ingangen van parkeergarages en metrostations gaan dicht. Op andere plekken schermen platen drank- en snoepautomaten af. De gemeente vraagt winkeliers containers en rondslingerende verpakkingen op te ruimen.

Schade

Vorig jaar vernielden vandalen voor 550.000 euro aan gemeentelijke eigendommen. Openbaarvervoersbedrijf RET bleef achter met een schade van enkele honderdduizenden euro's. De brandweer moest meer dan duizend keer uitrukken voor allerlei brandjes.

Rotterdam vindt dit onacceptabel. Ze waarschuwt de schade te verhalen op vernielers. Daartoe is met het Openbaar Ministerie (OM) een lijst met vaste schadebedragen vastgesteld.

Supersnelrecht

Voor alle aangiftes heeft de gemeente een centraal meldpunt vernielingen opgezet. Bovendien past het OM supersnelrecht toe, maakte minister van Justitie Hirsch ballin donderdag bekend. De rechtbank heeft alvast extra zittingen gepland.

De stad verwacht veel bezoekers. In het centrum vindt voor de tweede maal de Nationale Nieuwjaarsnacht plaats. Vanaf 20.00 uur treden dj's en artiesten op. Om middernacht komt er een groot vuurwerk. De organisatie hoopt op een dansende menigte van 20.000 mensen.

Niet alleen Rotterdam, maar ook andere gemeentes in de regio zijn vernielingen en geweld zat. Zo mag in Rozenburg en Ridderkerk op centrale plekken geen vuurwerk worden afgestoken.

Amsterdam

Ook de gemeente Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden om bekende raddraaiers rond oud en nieuw van de straat te houden. Deze bij de politie bekende 'hotshots' wil de gemeente aanpakken. Dat kondigde burgemeester Job Cohen donderdag aan tijdens een vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken in de hoofdstad.

Cohen zei tijdens de jaarwisseling "geen enkele agressie tegen hulpverleners te accepteren". Net als eerdere jaren wijst de gemeente bovendien verscheidene 'hotspots' aan, plekken die bekendstaan als probleemlocaties en waar de politie extra alert en aanwezig zal zijn.

Onderzoekers van de politieacademie adviseerden gemeenten eerder dit jaar in een rapport om tijdens de jaarwisseling niet alleen bekende probleemlocaties extra in de gaten te houden, maar ook regelmatige plegers van incidenten van straat te weren.

Utrecht

Wie rottigheid uithaalt tijdens de jaarwisseling in Utrecht kan rekenen op een zogenoemd weekendarrangement. Mensen die worden aangehouden tijdens oud en nieuw gaan tot 2 januari de cel in. Dat zei burgemeester Aleid Wolfsen donderdag.

Wolfsen is blij met de maatregel van justitieminister Ernst Hirsch Ballin om het supersnelrecht toe te passen in de vier grote steden. De rechtbanken reserveren vrijdag 2 januari voor zaken tegen deze relschoppers. "Het is voortreffelijk dat lokale maatregelen op deze manier ondersteund worden", aldus Wolfsen.