DEN HAAG - "De integratie zit in de fase van conflict." Dat heeft de nieuwe Minister voor Integratie Eberhard van der Laan donderdag gezegd. Hij is desondanks optimistisch gestemd over de toekomst.

Van der Laan ziet verschillende fases in de integratie van migranten in de Nederlandse maatschappij. Na een periode waarin deze groep verdriet heeft over het verlaten van hun land, bestaat nu boosheid, stelt de minister.

Volgens hem zijn ook autochtone Nederlanders "boos". Zij zien allochtonen bijvoorbeeld homo's discrimineren of hun dochters slecht behandelen. Verder zijn er groepen allochtonen "die niet willen, die rottigheid trappen".

Optimistisch

Ondanks de spanningen is Van der Laan optimistisch over de integratie, onder meer door de dalende werkloosheid onder allochtonen en de betere cijfers die zij op school halen. Volgens de minister ligt "de sleutel voor de integratie bij taal en opvoeding".

Hij vindt dat de overheid mensen daarbij moet helpen als zij dat nodig hebben. Migranten hebben op hun beurt de plicht die hulp te accepteren. De minister is voorstander van 'gezinscoaches' die gezinnen met verschillende problemen helpen deze op te lossen.