HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem moet niet ontvankelijk worden verklaard in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord.

Dat betoogde advocaat Gerard Hamer van verdachte Mehmet Y. donderdag voor de rechtbank in Haarlem. Tegen Y. werd eerder deze week een levenslange gevangenisstraf geeïst voor moord op zijn jongste broer in 1997 en op zijn ex-vrouw in 2002.

Hamer stelde donderdag dat zijn cliënt vrijuit moet gaan, omdat twee politiemensen volgens hem onjuiste verklaringen hebben afgelegd in de zaak tegen medeverdachte Tamara N. en het OM dat heeft toegestaan.

Toezeggingen

Die verklaringen gingen over de vraag of officier van justitie Marry Oudendijk wel of niet toezeggingen heeft gedaan aan N. dat zij als getuige zou worden beschermd. N. zelf beweert van wel, de betrokken officier zegt van niet. Het gerechtshof in Amsterdam verweet het OM vorige maand ernstig vormverzuim, omdat het bewuste gesprek niet op papier is gekomen.

"De burger moet op de overheid kunnen vertrouwen", zo betoogde Hamer. Volgens hem is er in deze zaak maar één conclusie mogelijk: het OM heeft het recht om zijn cliënt te vervolgen, verspeeld.

Onbetrouwbaar

Als de rechtbank dat standpunt niet volgt, dan moet Y. worden vrijgesproken, zo vindt de verdediging. Alle getuigen die in beide moordzaken verklaringen hebben afgelegd tegen de 52-jarige verdachte uit Haarlem, zijn onbetrouwbaar. Daarom is er onvoldoende bewijs, aldus de advocaten.

Gehaktmolen

Y. wordt ervan beschuldigd dat hij in november 1997 zijn broer heeft vermoord door hem met een voorhamer op zijn hoofd te slaan. Zijn lijk werd daarna in stukken gezaagd, zijn hoofd in een snelkookpan uitgekookt en zijn huid door een gehaktmolen gedraaid. De resten werden langs een snelweg gedumpt.

De verdachte zou eind 2002 zijn ex-vrouw hebben gewurgd. Haar lichaam is nooit gevonden. Y. ontkent beide misdrijven.

Het al ruim vier jaar lopende proces gaat 6 januari door met het weerwoord van het OM en verdediging en het laatste woord van Y. De uitspraak volgt 20 januari.