NEW YORK - George Bush misleidt het Amerikaanse volk over tal van onderwerpen en moet bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar naar huis gestuurd worden, zodat hij niet nog meer schade aan kan richten. Dat heeft de voormalige Amerikaanse Democratische presidentskandidaat en running mate van Bill Clinton, Al Gore, donderdag gezegd.

Tijdens een toespraak op de New York University hekelde Gore de regering van Bush, die het open debat schuwt en consequent weigert om de bevolking betrouwbare wijze te informeren over het regeringsbeleid , aldus Gore, die zijn zorgen uitsprak over de richting waarin de Republikeinse regering de VS leidt.

De voormalige vice-president riep Bush op minister van defensie Donald Rumsfeld en minister van justitie John Ashcroft, volgens Gore de meest radicale leden van Bush' kabinet, in te tomen.

Rechtstreeks uit een roman

De huidige regering heeft geen respect voor burgerrechten en is bezig in de strijd tegen het terrorisme een staatsapparaat op te bouwen dat rechtstreeks uit de roman '1984' van George Orwell zou kunnen komen, zei Gore.

Bush heeft het Congres en de bevolking foutief ingelicht over de motieven van de oorlog tegen Irak en lijkt er een patroon op na te houden om het volk en de volksvertegenwoordiging onjuist of onvolledig in te lichten als dat nodig is om beleidsvoornemens zonder tegenstand uit te kunnen voeren, aldus Gore. Dat patroon heeft zich voorgedaan in de kwestie-Irak en hehaald in de informatievoorziening over bijvoorbeeld de economie en het milieubeleid.

Volgens Gore voert de Republikeinse regering een desastreus beleid dat gekarakteriseerd wordt door historische blunders en strategische inschattingsfouten, aldus Gore, die concludeerde dat het Amerikaanse volk volgend jaar van de kans gebruik moet maken om de president naar huis te sturen. De man die drie jaar geleden meer stemmen kreeg dan Bush, maar desondanks de verkiezingen verloor, zal daarbij zelf geen kandidaat zijn, al wordt er vanuit de Democratische partij van verschillende kanten druk op Gore uitgeoefend om zijn besluit te heroverwegen.