LONDEN - Uitgeprocedeerde asielzoekers zullen worden weggebracht met de bus, de trein of onherkenbare politieauto's totdat ze "uiteindelijk verwijderd" zijn uit de Europese Unie.

Dat staat in een tot nu toe geheim plan van EU-functionarissen dat de Britse krant The Guardian vrijdag heeft gepubliceerd. De asielzoekers zouden de EU uit worden "geëscorteerd" in een poging "een eind te maken aan het illegale verblijf van onderdanen uit een derde land".

Elke 'legitieme maatregel'

Daarbij wordt elke "legitieme maatregel" gebruikt om ontsnapping te voorkomen, zo citeert de krant uit het voorstel. Volgens The Guardian is het afkomstig van Italië, de huidige voorzitter van de EU.

De lidstaten zijn bang dat asielzoekers die een EU-land uitgezet worden, in een tweede EU-land onderduiken of daar asiel aanvragen. Daarom gebeuren alle uitzettingen nu nog per boot of vliegtuig.

Volgens het nieuwe plan worden uitgeprocedeerde asielzoekers gedurende hun hele reis door andere lidstaten begeleid door bewakers. Zij zetten de asielzoekers af zodra die hun land van herkomst hebben bereikt of het "veilige" niet-EU-land waar ze op hun reis naar de EU het laatst doorheen waren gekomen.