LONDEN - Een wiskundige heeft twee formules bedacht waarmee hij met 94 procent zekerheid kan voorspellen of een pas gesloten huwelijk lang stand zal houden. Dat staat in de Britse krant Daily Telegraph van vrijdag.

James Murray van de University of Washington in Seattle heeft zijn wiskundige model donderdag voor het eerst gepresenteerd op een conferentie van mathematici in het Schotse Dundee. De formules kwamen tot stand tijdens de bestudering van 700 Amerikaanse echtparen die tien jaar duurde.

Met de hulp van een psycholoog observeerde Murray de pasgetrouwde stellen tijdens een conversatie van vijftien minuten. Daarvoor koos hij gevoelige onderwerpen zoals seks, opvoeding en geld. Het gesprek werd beoordeeld op basis van pluspunten voor positieve signalen, zoals glimlachen en humor, en minpunten voor negatieve, zoals rollende ogen en kritiek. De punten werden toegekend volgens een in de psychologie erkend systeem.

De punten werden omgezet in algebraïsche formules voor de berekening van scheidingsvooruitzichten. De resultaten werden ingevoerd in twee vergelijkingen; één voor de man en één voor de vrouw. De wiskundige formules voorspelden met bijna volledige nauwkeurigheid welke huwelijken zouden stranden.