WASHINGTON - Het passagiersvliegtuig dat op 11 september 2001 werd gekaapt is in Pennsylvania niet neergestort door een beslissing van de passagiers, maar door die van de kapers zelf.

Dat stelt de FBI in een rapport over het onderzoek naar de laatste minuten aan boord van het toestel, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN donderdagavond.

De theorie, gebaseerd op een analyse van geheime opnames uit de cockpit, doet afbreuk aan het geliefde beeld van heldhaftige passagiers die de controle over het toestel overnemen.

De FBI benadrukt echter dat zijn analyse niets afdoet aan het heldendom van de passagiers, die met de woorden "let's roll" kennelijk over het smalle gangpad naar voren zijn gestormd om te proberen de kapers te overmeesteren. Een aantal van hen had familieleden via mobiele telefoons laten weten dat van plan te zijn.

Uit de transcriptie van de opnames valt volgens FBI-directeur Robert Mueller op te maken dat één van de kapers de zelfmoordpiloot Ziad Jarrah "adviseerde het vliegtuig te laten neerstorten om een einde te maken aan de poging van de passagiers het te heroveren".

De theorie van de FBI staat ergens onopvallend in een 858 pagina's tellend rapport dat het Amerikaanse Congres vorige maand heeft ontvangen, weet CNN.