DEN BOSCH - Justitie in Den Bosch seponeert de zaak tegen een Boxtelse vrouw die in Spanje een illegale abortus zou hebben ondergaan.

Ze is weliswaar schuldig aan het laten plegen van een te late abortus, maar vanwege haar persoonlijke omstandigheden zet justitie de vervolging niet door, motiveerde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie die beslissing donderdag.

De destijds 24-jarige vrouw zou op 7 november vorig jaar in een omstreden kliniek in Barcelona abortus hebben laten plegen. Op dat moment was ze volgens justitie 28 weken zwanger. De wettelijke termijn ligt in Nederland op 24 weken.

Uitzondering

In Spanje is dat 22 tot 28 weken, maar als de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de moeder gevaar loopt, kan daarop een uitzondering worden gemaakt.

De politie pakte de vrouw nog dezelfde maand op, een dag nadat haar vriend aan de politie had verteld dat zij een zwangerschap van zeven maanden had afgebroken. Ze had haar vriend verteld dat het kind in het ziekenhuis dood was geboren.

Haar keuze voor de abortus is hoogstwaarschijnlijk beïnvloed door ernstige psychiatrische problemen sinds haar jeugd. Een rechtszaak zou voor de kwetsbare verdachte bijzonder belastend zijn, overwoog justitie.

Visitekaartje

Bij een kliniek van RutgersStimezo vertelde een arts nog dat hij de vergevorderde zwangerschap niet meer kon onderbreken. Een medewerker gaf de vrouw echter na afloop van het consult een visitekaartje van de Spaanse kliniek. De arts was daarbij niet betrokken, aldus justitieonderzoek.

Voor eventuele medeplichtigheid van de broer en zus van de vrouw die haar op de reis naar Spanje vergezelden is geen bewijs gevonden, aldus justitie in een verklaring. De familie is blij, reageerde advocaat Gerard Spong donderdag. Wel meent de vrouw nog steeds dat ze onschuldig is. Volgens haar was het ongeboren kind ten tijde van de abortus 22 weken oud. Bovendien had haar zaak naar Spaans recht moeten worden beoordeeld, legde Spong uit.

De raadsman kondigt aan dat hij een formeel verzoek tot beëindiging van het dossier zal indienen en een schadevergoeding zal eisen voor de drie weken die de vrouw in voorarrest zat.