AMSTERDAM - De afgelopen maanden is twee keer een dikkopschildpad in Nederland aangespoeld. Op 23 oktober gebeurde dat boven Callantsoog bij het Noord-Hollandse dorp Groote Keeten. Op 21 november spoelde een levend exemplaar aan bij Westenschouwen in Zeeland.

Beide schildpadden zijn jonge dieren, meldt de site natuurbericht.nl woensdag.

De onechte karetschildpad of dikkopschildpad (Caretta caretta) is een ongewone gast in Nederland. Het waren de vierde en vijfde keer dat een levende dikkopschildpad in Nederland werd gevonden. Eerdere meldingen dateren van 1707, 1894 en 1927. Daarnaast spoelden dode exemplaren aan in 1954, 1959 en 1998.

Het dier uit Groote Keeten verkeerde in slechte conditie en is overgebracht naar Burgers' Zoo in Arnhem om te revalideren. Het dier uit Westenschouwen verblijft inmiddels in Diergaarde Blijdorp.

Verkeerde afslag

Het komt vaker voor dat dikkopschildpadden worden aangetroffen in Noord-Europa. Het zou aannemelijk zijn dat deze schildpadden de 'verkeerde afslag' op de oceaan hebben genomen, namelijk de Noord-Atlantische Drift.

De oorsprong van de in Nederland aangetroffen dikkopschildpadden is waarschijnlijk de westkust van de Atlantische Oceaan. Er bevindt zich ook dikkopschildpaddenpopulatie in de Middellandse Zee, maar deze wordt als een genetisch afzonderlijke populatie beschouwd en verlaat, voor zover bekend, de Middellandse Zee niet.