HARARE - Zimbabwe heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de cholera-epidemie die razendsnel om zich heen grijpt. Al zeker 565 mensen zijn aan de ziekte overleden. Dat meldde de staatskrant The Herald donderdag.

De cholera-epidemie brak uit in augustus en heeft zich inmiddels verspreid tot in Botswana en Zuid-Afrika. In eerste instantie claimde de Zimbabwaanse regering de uitbraak onder controle te hebben. Donderdag herhaalde de regering echter een dringend verzoek om hulp aan de internationale gemeenschap. Minister van Gezondheid David Parirenyatwa liet weten dat er een groot gebrek is aan medicijnen, medische apparatuur en voedsel voor de patiënten.

De bewindsman stelde dat veel ziekenhuizen niet functioneren. "Onze staf is gedemotiveerd", aldus Parirenyatwa.

Drinkwater

Het gebrek aan hygiëne, schoon drinkwater en gebrek aan medicijnen zorgen ervoor dat de ziekte zich razendsnel verspreidt. Met het regenseizoen voor de deur dreigt de situatie te verslechteren.

Plaatsvervangend minister voor Water en Infastructurele Ontwikkeling Walter Mzembi zei dat als er niets verandert, over twaalf weken de chemicaliën voor het zuiveren van water op zijn. Hij liet weten dat hij 300 miljoen euro nodig heeft voor het kopen van nieuwe chemicaliën.

Noodtoestand in Zimbabwe