AMSTERDAM - Nederland moet meer rekening houden met een terreuraanval dan ooit tevoren. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra luidt de noodklok donderdag in de Volkskrant.

Joustra noemt de na-effecten van de film Fitna van Geert Wilders als belangrijkste reden voor de verhoogde dreiging. "Internationaal gewelddadige jihadisten hebben Nederland op de korrel."

Het huidige dreigingsniveau (substantieel) is gelijk aan dat van de periode dat Samir A. gearresteerd werd, zo'n drie jaar geleden.

Joustra: "Als ik het vergelijk met het substantiële dreigingsniveau van drie jaar geleden, dan zijn de zaken die er nu aan ten grondslag liggen eigenlijk steviger."

De coördinator refereert aan de situatie in Denemarken. "Ook bij de Deense cartoons kwam de reactie pas na vele maanden, dit jaar zelfs voor een tweede keer. Op internet kunnen die dingen zo weer de kop op steken. Dat zijn lange termijn processen."

Opheldering

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de uitspraken van Joustra. Diverse fracties willen weten of er soms nieuwe feiten zijn, die zij nog niet kennen.

PVV-leider Geert Wilders zal donderdag aan het begin van de middag namens onder meer het CDA, de VVD en D66 een brief vragen, waarin minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie nog dezelfde dag op de kwestie moet ingaan. Het hoge dreigingsniveau komt volgens Joustra door de naweeën van de anti-Koranfilm Fitna van Wilders.

De terreurbestrijder waarschuwde daarvoor in de Volkskrant. Afgelopen september schetste hij al een soortgelijk beeld in zijn periodieke dreigingsanalyse.