AMSTERDAM - Een paar honderd mensen hebben donderdagavond op het Mercatorplein in Amsterdam de 33-jarige man die daar woensdagavond door een agent werd doodgeschoten, herdacht. De agent voelde zich bedreigd door het slachtoffer, dat met een mes op hem afkwam.

Een vriendin van de man nam het woord. Ze zei dat de 33-jarige niet de politie had aangevallen. Ze noemde het "heel heftig" wat is gebeurd en hoopte dat door de herdenking soortgelijke incidenten in de toekomst worden voorkomen.

Op het plein hing een verhitte sfeer. Toen de aanwezigen een minuut stilte wilden houden, schreeuwde iemand daar doorheen. Dit leidde tot boze reacties.

Voor het eetcafé waar de schietpartij plaatshad, liggen bloemen en waxinelichtjes. Iemand had er een briefje opgehangen waarin werd opgeroepen het slachtoffer te herdenken.

De dodelijke schietpartij leidde woensdag tot een tumultueuze avond op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Jongeren bekogelden de politie met stenen. De agenten grepen kort in, maar hielden daarna afstand om de gemoederen niet verder te doen oplopen.

Volgens politiecommissaris J. van Riessen bleef het donderdag vrijwel rustig op het plein. Van Riessen bezocht 's middags samen met burgemeester Cohen de familie van het slachtoffer.