AMSTERDAM - Het metroverkeer in een groot deel van Amsterdam ligt sinds woensdagavond stil. Een toestel ontspoorde rond kwart voor acht tussen de stations Weesperplein en Wibautstraat en trok daarbij circa 150 meter spanningsrail mee.

Daardoor is geen metroverkeer mogelijk tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel.

Incident

Dat liet een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB weten. Het is onduidelijk hoe het incident kon gebeuren en hoe groot de schade precies is.

De firma hoopt dat er donderdagochtend weer metro's rijden, in ieder geval op een van de twee sporen op het traject.

Passagiers

Geen van de circa 150 passagiers raakte gewond, maar zij moesten wel ongeveer drie kwartier in het treinstel blijven zitten. Reden was onder meer dat de spanning eerst van de zogeheten derde rail moest worden gehaald.

De brandweer en medewerkers van het GVB evacueerden de reizigers vervolgens.

Ontsporing

In april zaten ook al drie- tot vierhonderd reizigers 45 minuten vast in een metro. Die was ontspoord bij het Centraal Station. Het duurde toen eveneens erg lang voordat de stroom van de spanningsrail was afgehaald.

Dat kwam onder meer doordat de monteur die dat moest doen, erg laat ter plekke was.

Rapport

De Inspectie Verkeer en Waterstaat schreef later een vernietigend rapport over die gang van zaken. Dat de passagiers zo lang moesten wachten, was volgens haar voor een belangrijk deel te wijten aan het GVB.

Het bedrijf had onder meer te weinig geoefend wat te doen bij ongelukken, aldus de Inspectie.

De woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf benadrukte dat de monteur dit keer wel op tijd was. Volgens haar kostte het enige tijd om de passagiers rustig en op een goede wijze te evacueren. Omdat niemand gewond was geraakt, kon dat ook op die manier gebeuren.

Opknapbeurt

De metrotunnel tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Amstel kreeg afgelopen zomer nog een grote opknapbeurt. Daardoor was er op het traject wekenlang geen openbaar vervoer mogelijk.

Ontsporing metro Amsterdam