MERSEBURG - Archeologen hebben donderdag in het Oost-Duitse Goseck bij Merseburg het oudste bekende zonneobservatorium van Europa gepresenteerd. In het midden van de cirkelvormige plek zijn botten aangetroffen. Mogelijk werd hier ruim 7000 jaar geleden een mens geofferd.

Deskundigen spreken over een mijlpaal in de archeologie. Ruim tien jaar lang vermoedden archeologen de aanwezigheid van een observatorium. Uiteindelijk konden met speciale camera's vanuit de lucht verkleuringen van de grond worden aangetoond. Vervolgens konden de onderzoekers de exacte locatie vaststellen, meldde de Duitse omroep ARD donderdagavond.

Het observatorium, 75 meter in doorsnee, bestond uit een cirkelvormige aarden wal van twee meter hoogte. Vanuit het midden konden waarnemers door twee poorten de zonsopkomst en -ondergang op december (kortste dag van het jaar) gadeslaan.

Het observatorium van Goseck is ongeveer tweeduizend jaar ouder dan het bekendste historische observatorium van Europa, het Engelse Stonehenge. In de buurt van Goseck was al de oudste sterrenkaart van de wereld ontdekt, een schijf van brons en goud uit ongeveer voor onze jaartelling.