MAINZ/WENEN - Duitsland en Oostenrijk ruziën over de nationaliteit van de componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). De Duitsers vinden dat Mozart Duitser is, maar de Oostenrijkers pikken dat niet.

De belangrijkste Oostenrijkse krant Kronenzeitung waarschuwde donderdag dat de Duitsers ,,onze'' Mozart willen afpakken. Het dagblad benadrukte: Mozart ist unser Wolfi!

De aanleiding voor het conflict is een enquête van de Duitse televisiezender ZDF. De omroep gaat een tophonderd aller tijden opstellen van de grootste Duitsers in de geschiedenis. Mozart is een van de driehonderd genomineerden.

Grootste persoonlijkheid afpakken

Volgens de Oostenrijkers is dat klinkklare onzin, want Mozart is helemaal geen Duitser. Hij werd immers in het Oostenrijkse Salzburg geboren. De Oostenrijkers vrezen nu dat de Duitsers hun grootste persoonlijkheid willen afpakken.

Volgens de ZDF is Mozart wel degelijk Duitser, omdat Salzburg in zijn tijd bij het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie hoorde. Bovendien zou Mozart zichzelf Teutscher hebben genoemd, wat aangaf dat hij grote affiniteit heeft gehad met het Duitser-zijn. Vanaf donderdag kan er gestemd worden op wie de grootste Duitser aller tijden gaat worden.