OSLO - In de Noorse hoofdstad Oslo hebben afgevaardigden van meer dan honderd landen woensdag een verdrag ondertekend dat het gebruik van clustermunitie verbiedt.

Maar belangrijke producenten van het wapentuig zoals de Verenigde Staten, China, India en Rusland zijn niet van de partij.

Clustermunitie

De conventie verbiedt het gebruik, productie, opslag en handel van clustermunitie. De ondertekenaars beloven hun bestaande clustermunitie binnen acht jaar te vernietigen.

Volgens de Cluster Munitie Coalitie (CMC), waarin driehonderd organisaties samenwerken voor een verbod op clustermunitie, liggen miljarden clusterbommen opgeslagen in 76 landen.

Ratificatie

Voordat het verdrag in werking kan treden, moet het nog worden geratificeerd door parlementen in ruim dertig landen. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Jonas Gahr Stoere zei te hopen dat dat begin volgend jaar gebeurt.

Volgens CMC zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Noorwegen inmiddels begonnen met het vernietigen van hun voorraden.

Clusterbom

Een clusterbom bevat honderden kleine bommetjes die exploderen als zij de grond raken. Maar veel van die minibommen blijven intact en zorgen later voor veel burgerslachtoffers. Sinds 1965 zouden meer dan honderdduizend mensen zijn omgekomen of verminkt door clusterbommen.