AMSTERDAM - Steeds minder inwoners van Amsterdam hebben een negatief beeld van hun Marokkaanse stadsgenoten. Dat blijkt uit de woensdag verschenen Burgermonitor van de gemeente.

Twee jaar geleden dacht 45 procent van de ondervraagden nog negatief over Marokkaanse Nederlanders. In 2007 was dat 41 procent. Dit jaar is het percentage verder gedaald tot 32 procent.

Tegelijkertijd voelen ook steeds minder Amsterdammers van Marokkaanse afkomst zich gediscrimineerd. In 2007 ging het nog om 50 procent tegen 40 procent dit jaar.

Contact

Beide ontwikkelingen hebben volgens de onderzoekers mogelijk te maken met het toegenomen contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

79 Procent van de ondervraagden zei dit keer wel eens contact te hebben met personen met een andere etnische achtergrond. Een jaar geleden was dat nog maar 74 procent.

Aboutaleb

De uitvoerders van de studie denken verder dat het positievere beeld over Marokkaanse Nederlanders mede komt door de populariteit van Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch.

Deze politici met wortels in Marokko spreken zich duidelijk uit tegen het wangedrag van sommige Marokaanse jongens. Autochtone Nederlanders zien daardoor dat niet alle 'Marokkanen' hetzelfde zijn, maar dat er sprake is van een onderling gevarieerde groep.