DEN HAAG - Net in de periode dat een verkoelende duik hoog op ieders verlanglijstje staat, is het zoetwater in Zuid-Holland niet zo fris meer. Voor het eerst in vijf jaar heeft Zuid-Holland een negatief zwemadvies gegeven voor de zoetwaterplassen in de provincie, meldde een woordvoerster donderdag.

Door de aanhoudende warmte zit in het water zoveel blauwalg dat zwemmers ziek kunnen worden als ze water binnenkrijgen. De warmteminnende bacterie zit niet in de Noordzee en het Grevelingenmeer.

De provincie presenteerde woensdag al een lijst van zwemlocaties met te veel blauwalgen. Donderdag besloot Zuid-Holland samen met onder meer de GGD, Rijkswaterstaat, zuiverings- en hoogheemraadschappen dat een negatief advies passend is voor al het zoete water.

De woordvoerster benadrukte dat het niet om een zwemverbod gaat, maar om een advies. ,,Sommige mensen zijn er helemaal niet vatbaar voor, maar vooral kinderen, ouderen en dieren kunnen diarree en hoofdpijn krijgen als ze blauwalg inslikken'', legde ze uit. De provincie plaatst vanaf donderdag bij alle plassen, meertjes en vijvers waarschuwingsborden.

Woensdag waarschuwden de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland en Limburg al voor de aanwezigheid van blauwalgen in open wateren. Donderdag is daar Zeeland bijgekomen. Deze provincie heeft een zwemverbod ingesteld voor de Othense Kreek bij Terneuzen in Zeeuws-Vlaanderen wegens de blauwalgen.

Staatsbosbeheer gaf woensdagavond een negatief zwemadvies voor alle onbeheerde poelen en vennen in natuurgebieden van deze instantie.