BRUSSEL/GAROWE - De Europese Unie stuurt zes marineschepen naar Somalië om te helpen bij de bestrijding van piraterij in de Golf van Aden. De EU-missie Atalanta begint komende maandag, zei EU-buitenlandcoördinator Javier Solana woensdag.

De Europese vloot vervangt die van de NAVO en wordt ondersteund door drie vliegtuigen. De eerste maritieme EU-missie ooit zal ook hulp- en handelstransporten begeleiden. De marineschepen hebben volgens Solana een 'krachtig mandaat' om op te treden.

Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Griekenland leveren de oorlogsschepen. Nederland heeft zich bereid verklaard het commando vanaf augustus volgend jaar van de Britten over te nemen.

Nederlands fregat

Op dit moment vaart het Nederlandse fregat hr. ms. De Ruyter in de Somalische kustwateren in het kader van de NAVO-missie. De NAVO begon eind vorige maand met patrouilleren. In de Golf van Aden patrouilleren ook oorlogsschepen uit onder meer Rusland en India.

Het afgelopen jaar zijn tientallen schepen gekaapt door Somalische piraten. De twee grootste 'trofeeën' tot nu toe waren een Oekraïens schip, met aan boord tanks, en een Saudische supertanker. De kapers hopen in één klap rijk te worden door losgeld te eisen.

Jemenitisch vrachtschip

De kaping van een Jemenitisch vrachtschip is beëindigd na succesvolle onderhandelingen met de regionale autoriteiten. Dat meldde een functionaris in de afvallige Somalische regio Puntland woensdag. Het vrachtschip met een lading staal werd afgelopen week gekaapt.

Volgens de functionaris is er geen losgeld betaald en is de zevenkoppige bemanning ongedeerd. Het schip verliet Eyl, een Somalische kuststad die is uitgegroeid tot een broeinest van piraten, en is op weg naar Jemen.