DWINGELOO - Tientallen vallende sterren per uur: dat is wat geïnteresseerden volgende week elke avond aan de Nederlandse sterrenhemel kunnen zien. Tussen maandag 11 en donderdag 14 augustus zoeft een enorme zwerm stof- en gruisdeeltjes langs het hemelse firmament. Per uur zullen zeker tientallen van die deeltjes in de dampkring verbranden en veranderen in zogenoemde 'vallende sterren'.

Het KNMI verwacht volgende week een heldere hemel. Directeur A. Weishaupt van het Planetron in het Drentse Dwingeloo, de grootste publieke sterrenwacht in Nederland, voorspelt een "schitterend schouwspel". "Het is wel volle maan, dus dat maakt sterren iets minder zichtbaar. Maar vooral op het platteland, gebieden zonder veel grote steden met veel licht, kunnen mensen de hele nacht buiten gaan zitten voor een ongeëvenaard spektakel."

Het hoogtepunt van de sterrenregen in de nacht van dinsdag op woensdag. Alle openbare Nederlandse planetaria organiseren de hele week kijkavonden. Weishaupt raadt geïnteresseerden die de gruisblokjes door een telescoop willen zien, aan een plaatsje te reserveren.

De stof- en gruisdeeltjes danken hun oorsprong aan kometen, grote brokstukken ijs die tijdens hun tocht door de ruimte langzaam maar zeker uit elkaar vallen. De zwerm die volgende week de aarde passeert, is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Deze heeft 130 jaar nodig om zijn baan rond de zon te doorlopen. Swift-Tuttle was voor het laatst te zien in 1992.

/LINK
Meteoren.net