BANGKOK - In Thailand is de bezetting van twee belangrijkste luchthavens bij de hoofdstad Bangkok voorbij. In de loop van de ochtend verlieten honderden demonstranten het internationale vliegveld Suvarnabhumi en de oude luchthaven Don Muang.

Schoonmaakploegen van oppositiepartij PAD ruimden de achtergelaten troep op.

De betogers bezetten de vliegvelden acht dagen uit protest tegen de regering van premier Somchai Wongsawat, die dinsdag werd verboden door het Constitutionele Hof wegens verkiezingsfraude.

Waarnemend premier Chavarat Charnvirakul zei woensdag dat het Thaise parlement komende maandag een nieuwe premier kiest. De protestcampagne van de PAD begon 192 dagen geleden.

Eerste passagiersvliegtuig

Ongeveer 350.000 reizigers raakten gedupeerd door de bezetting en sluiting van de vliegvelden. Een eerste passagiersvliegtuig van Thai Airways landde woensdag op Suvarnabhumi. Het kwam met ruim driehonderd passagiers vanaf het toeristische eiland Phuket.

De voorzitter van het bestuur van de Airports of Thailand (AOT) zei dat het binnenlandse en internationale vliegverkeer in de loop van de dag weer op gang komt en mogelijk donderdag weer volledig hersteld is.

Flink betalen

Kleine vliegmaatschappijen hebben veel geld verdiend aan passagiers die flink betalen voor een enkeltje exit Bangkok. Zo vliegt Siam Land Flying mensen voor 4300 euro vanaf een marinevliegveld naar Phuket. Vanaf daar vliegen voornamelijk Europeanen en zakenmensen voor ruim 11.000 euro naar Singapore.

Volgens schattingen loopt Thailand sinds de bezetting van Suvarnabhumi en Don Muang per dag ruim 5,5 miljoen euro mis. De regering verwacht dat mogelijk een miljoen mensen in de loop van volgend jaar hun baan verliezen omdat het aantal toeristen in Thailand mogelijk halveert.