BAGDAD - Voor de Jordaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is donderdagochtend een autobom ontploft. Volgens een Amerikaanse legerfunctionaris zijn daarbij acht mensen omgekomen. Andere bronnen meldden zeker tien doden. Minstens dertig mensen raakten gewond.

Om 8.00 uur (Nederlandse tijd) ontplofte voor het ambassadegebouw een autobusje of kleine vrachtwagen. Rond het middaguur had nog niemand de aanslag opgeëist. Volgens een hulpverlener zijn zeker een Iraaks kind, een vrouw, twee mannen, een politieman en twee Jordaniërs gedood. Hoewel veel buitenlandse ambassades leeg staan doordat het tijdelijk Amerikaans bestuur nog maar weinig diplomaten toelaat, zouden toch enkele ambassademedewerkers gewond zijn geraakt.

De ambassade ligt in een drukke straat. Tal van auto's en huizen in de omgeving zijn verwoest. Op honderd meter van de plek van de ontploffing is een lichaamsdeel gevonden. Ziekenwagens voerden veel slachtoffers weg. Een hulpverlener zei dat er zeker twintig gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht. Een muur rond het ambassadegebouw in ingestort, maar het gebouw zelf lijkt intact. Het gebied is onmiddellijk afgezet.

Kort na de aanslag bestormden tientallen woedende Irakezen de ambassade. De woedende menigte verscheurde de Jordaanse vlag en verbrandde portretten van de Jordaanse koning Abdullah II. Het is niet duidelijk of de daders ook werkelijk de ambassade van Jordanië wilden treffen. Jordanië is een van de meer pro-Amerikaanse landen in de Arabische wereld. Het land steunde de VS bij de aanval op Irak. Jordanië heeft onlangs twee dochters van de verdreven leider Saddam Hussein onderdak geboden en in bescherming genomen.

In de 24 uur voor de aanslag hebben Amerikaanse soldaten bij huiszoekingen en speurtochten in en rond de noordelijke stad Tikrit mensen opgepakt. Tikrit is een bolwerk van Saddam-aanhangers. Onder de arrestanten zijn onder meer twee voormalige generaals, een ex-leider van Saddams Fedayeen-militie en vrienden van Saddams zoons Uday en Qusay. Ze zijn allemaal opgepakt op verdenking van het meedoen aan aanvallen op Amerikaanse soldaten in en rond Tikrit. Aan de operatie deden vierhonderd soldaten mee, begeleid door Apache-helikopters.

Op een persbijeenkomst in Tikrit zei commandant Ray Odierno van de vierde infanteriedivisie donderdag dat sporen zijn gevonden van Saddam Hussein. Meer wilde hij daar niet over kwijt. Odierno is belast met de jacht op de verdreven president. Volgens hem probeert Saddam Hussein de Amerikaanse troepen voor te blijven door elke paar uur van verblijfplaats te wisselen. Hij is vermoedelijk vermomd en wordt geholpen door aanhangers. Saddam zou steeds in klein gezelschap verkeren om niet de aandacht te trekken.

Rusland wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een nieuwe resolutie aanneemt over Irak. Daarin moeten het voorlopige én het uiteindelijke bestuur goed worden geregeld. De Russische minister Ivanov van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag gezegd.