BRUSSEL - De NAVO wil het overleg met Rusland gestaag hervatten onder bepaalde voorwaarden.

Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer heeft dat dinsdag gezegd na beraad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 26 NAVO-landen.

Contact

Het bondgenootschap had het gewone contact in augustus verbroken. Reden was het militaire conflict tussen Rusland en Georgië.

Dat de NAVO en Rusland het overleg weer voorzichtig opstarten "wil niet zeggen dat we het niet langer oneens zijn", zei De Hoop Scheffer.

Overleg

Nederland en Duitsland hadden al eerder gezegd dat de NAVO het overleg met Rusland op termijn moet hervatten, hoewel de Amerikanen hiervoor niet stonden te popelen.

"Ik zou wensen dat we middelen en wegen vinden om terug te keren naar het regelmatige overleg", zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier dinsdag bij bezoek aan Den Haag.

De Italiaanse minister Franco Frattini denkt dat "de tijd is gekomen om weer te beginnen". Hij denkt om te beginnen aan contact op ambassadeursniveau.

Daarna kunnen de regeringsleiders elkaar ontmoeten bij een NAVO-top in april.

De Noorse minister Jonas Gahr Stoere vindt contact nodig op alle niveaus: "Ik begrijp niet wat ons voordeel is door de communicatie te beperken."

Georgië en Oekraïne

De NAVO vindt tevens dat Georgië en Oekraïne niet ver genoeg vooruit zijn gegaan om hen nu al een actieplan voor toetreding te bieden. "Dat actieplan is niet geheel verdwenen", zei secretaris-generaal De Hoop Scheffer dinsdag na NAVO-beraad van ministers van Buitenlandse Zaken.

De VS wilde dat proces versnellen, terwijl vooral Duitsland vindt dat de landen nog niet klaar zijn voor toetreding.

"We stellen vast dat Georgië en Oekraïne veel vooruitgang hebben geboekt, maar dat er nog aanzienlijk veel moet gebeuren", zei De Hoop Scheffer.

Hulp

De NAVO zegde hen toe de hulp bij hun hervormingen te versterken. Het besluit kan eventueel verlopen via het gebruikelijk actieplan. Bij die procedure houden de NAVO-landen controle over elke stap in de toetreding.

De Amerikaanse minister Condoleezza Rice wil echter liever dat de twee ex-Sovjetlanden via een aparte snellere weg toetreden. Dat is nog steeds mogelijk, maar daarover moet de NAVO later formeel beslissen.

Spanning

De verdeeldheid zorgde de laatste dagen voor grote spanning onder de 26 NAVO-landen. Onder meer Nederland vindt Oekraïne en Georgië niet klaar om zich aan te sluiten.

Rice en haar Duitse collega Steinmeier voerden nog tot vlak voor het NAVO-beraad crisisoverleg.