LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft de 18-jarige Leeuwarder Vincent M. dinsdag tot een gevangenisstraf van twaalf jaar veroordeeld wegens moord. Hij stak begin augustus van dit jaar de 28-jarige Niels Kooistra meerdere malen met een priem.

Kooistra raakte door de steekpartij vanaf zijn nek verlamd. Ook kon hij niet meer zelfstandig ademen.

Op 15 augustus werd op Kooistra's eigen verzoek zijn medische behandeling stopgezet, waardoor hij overleed.

Ruzie

De fatale steekpartij was het resultaat van een ruzie. De twee mannen raakten in de nacht van 1 op 2 augustus slaags. Niels begroette Vincent toen hij met zijn vriendin terug naar huis fietste van een feestje.

Hij zei "middei", wat middag betekent in het Fries. Vincent M. zou echter 'mietje' hebben verstaan en zeer agressief hebben gereageerd. Een vriend van de verdachte haalde het duo uit elkaar, waarop Kooistra wegging.

Thuisgekomen voelde hij zich schuldig, omdat hij de jas met sleutels van M. had meegenomen. Toen hij en zijn vriendin deze teruggaven en excuses aanboden, stak M. hem volgens het OM neer.

Moord

De rechtbank veroordeelde Vincent M. voor moord, omdat de verdachte tijdens de confrontatie voldoende tijd had om zich te beraden over zijn handelen. Officier van Justitie Henk Mous meent dat de uitspraak recht doet aan de ernst van het misdrijf.

De verdachte kwam eerder in aanraking met de kinderrechter, eveneens wegens een steekincident. De advocaat van de verdachte wil niet reageren op de uitspraak.