BANGKOK - De bezetting van de twee luchthavens van de Thaise hoofdstad Bangkok wordt woensdag beëindigd. De demonstranten verlaten Suvarnabhumi en het kleinere vliegveld Don Muang 's ochtends om 10.00 uur (04.00 uur Nederlandse tijd).

Dat heeft de belangrijkste leider van het protest, Sondhi Limthongkul, dinsdag gezegd.

Volgens Sondhi worden ook alle andere demonstraties van de oppositiebeweging PAD in het land woensdag beëindigd. "De Volksalliantie voor Democratie heeft besloten om alle protesten te staken na een langdurige campagne van 192 dagen. We hebben een overwinning geboekt en onze doelen bereikt."

De luchthavens werden vorige week bezet uit protest tegen de regering. Het Constitutionele Hof van Thailand besloot dinsdag de regeringspartij PPP en twee van haar coalitiepartners te verbieden wegens verkiezingsfraude in 2007. De partijleiders, onder wie premier Somchai Wongsawat, zijn voor vijf jaar uit de politiek verbannen.

Optimistisch

Volgens The Bangkok Post duurt het minimaal zeven dagen voordat de vliegtuigen weer op kunnen stijgen.

De oppositiepartij Volksalliantie voor Democratie (PAD) liet dinsdagochtend in een verklaring weten dat de betogers de luchthaven zouden verlaten als het volledige kabinet is opgestapt.

KLM

De KLM hervat de reguliere lijnvluchten naar Bangkok voorlopig nog niet. De al eerder geannuleerde lijnvluchten van woensdag en donderdag blijven geannuleerd.

Wel voert KLM-Air France de komende dagen nog vluchten uit naar Phuket om daar gestrande reizigers op te halen. Over het moment waarop de luchtvaartmaatschappij wel weer lijnvluchten uitvoert, durfde een woordvoerster geen uitspraken te doen.