DE BILT - In Nederland is sinds donderdag iets voor het middaguur officieel sprake van een hittegolf. De temperatuur in De Bilt bereikte op dat moment 30 graden, aldus het KNMI.

Van een hittegolf is sprake als de temperatuur in De Bilt gedurende vijf achtereenvolgende dagen minstens 25 graden is en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden.

Zwembad dicht

Het recreatiebinnenbad van het Amsterdamse Mirandabad gaat in ieder geval tot en met maandag dicht. De temperatuur in het subtropische zwemparadijs loopt op tot 50 graden Celsius. Ongezond warm voor toezichthouders en bezoekers, oordeelt het zwembad.

De buitenbaden van het Mirandabad zijn door de week van 7.00 uur tot 21.00 uur open. In het weekeinde gelden kortere openingstijden. Ook is het 25 meter binnenbad nog open, maar slechts tot 11.00 uur. Het Mirandabad in het Amsterdamse stadsdeel ZuiderAmstel trekt momenteel ongeveer 3000 bezoekers per dag.

Voedselbederf

De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwt voor het bederven van voedsel bij warm weer. In de zomer hebben ziekmakende bacteriën meer kans omdat bacteriën zich sneller vermenigvuldigen bij hoge temperaturen, aldus de VWA in een donderdag verschenen verklaring.

Hygiëne, goed koelen en grondig verwarmen kunnen veel problemen voorkomen, luidt het advies. Consumenten kunnen onnodig bederf voorkomen door gekoelde en bevroren producten als laatste te kopen en te vervoeren in een koeltas. De temperatuur in de koelkast moet tussen de 4 en 7 graden Celcius zijn.

Koelkast

Het Voedingscentrum constateert dat de temperatuur in koelkasten vaak te hoog is. Het centrum adviseert de koelkast na het boodschappen doen tijdelijk hoger te zetten om de producten snel en goed te koelen. Naarmate de koelkast voller is, kost het meer tijd om alles op de juiste temperatuur te krijgen en te houden.