DEN HAAG - Politica Rita Verdonk en haar voormalige woordvoerder Kay van de Linde hebben geen ruzie met elkaar. Dat hebben de twee maandag gezegd in het tv-programma Pauw & Witteman.

Vorige week zei Van de Linde tegen een groep studenten dat de beweging Trots op Nederland van Verdonk "tot nu toe gebakken lucht" is. Zowel Verdonk als Van de Linde beschuldigen de media ervan dat zij de woorden van de woordvoerder hebben verdraaid.

Toch verwerpt ook Verdonk de uitlatingen, die aanleiding waren voor het vertrek van Van de Linde. "Het kan niet zijn dat als je bij een organisatie hoort, dat je dit soort woorden gebruikt", aldus Verdonk over de uitspraken.

Eerlijk verhaal

Van de Linde blijft erbij dat zijn woorden "totaal uit zijn verband zijn gerukt". Volgens Verdonk houden zij en haar voormalig woordvoerder "een eerlijk verhaal".

Verdonk, die verder stelt dat haar beweging gaat meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen, zegt dat zij het "persoonlijk heel erg" vindt dat Van de Linde is opgestapt.

Lancee

Verdonk heeft René Lancee vastgelegd als operationeel manager van Trots op Nederland. Lancee is een voormalig politiechef.

Lancee werd in 1996 door zijn dochter beschuldigd van incest. Hij werd destijds door een arrestatieteam met helikopters van het eiland Schiermonnikoog gehaald, waar hij destijds woonde.

Nadat de dochter haar verklaring onder druk van de recherche bleek te hebben afgelegd kreeg Lancee een schadevergoeding. Hij vertrok naar Spanje, maar keert op verzoek van Verdonk weer terug.

De twee werkten al langer samen. "Eerst werkte ik vrijwillig voor haar. Begin vorige maand vroeg Rita me bij haar in dienst te komen. Ik ga pas terug als deze klus is geklaard", zegt Lancee in het AD.