BANGKOK - Het Thaise Constitutionele Hof heeft dinsdag bepaald dat de regeringspartij van premier Somchai Wongsawat ontbonden wordt vanwege verkiezingsfraude. Somchai en de andere partijleiders mogen vijf jaar lang geen politiek ambt meer uitoefenen.

Het was een unaniem besluit van de negenkoppige rechtbank. De uitspraak werd rechtstreeks op de nationale televisie uitgezonden.

De partij van Somchai, de Partij van de Volksmacht (PPP), liet meteen weten dat zij onder een nieuwe naam, Puea Thai, verder gaat. De nieuwe partij zal proberen op 8 december een PPP-leider die niet uit het politieke leven is verbannen, tot nieuwe premier te laten kiezen.

De PPP won in december de verkiezingen na een periode van militair bestuur. Dit nadat Thaksin Shinawatra in 2006 was afgezet als premier.

Geen optie

"Het hof had geen andere optie", aldus de voorzitter van het negenkoppige hof. "Of je het nou wel of niet eens bent met de uitspraak, we vragen je het te accepteren", zei hij. Somchai kwam op 17 september aan de macht, nadat zijn voorganger Samak Sundaravej moest vertrekken als premier wegens een schnabbel bij een kookprogramma op televisie.

Naast de PPP heeft het constitutioneel hof dinsdag ook twee coalitiepartners ontbonden, de partijen Matchima en Chart Thai.

Shinawatra

De oppositiepartij Volksalliantie voor Democratie (PAD) had het aftreden van de huidige regering geëist, omdat de regering veel te nauwe banden zou hebben met oud-premier Thaksin Shinawatra.

Somchai is zijn zwager en wordt als zetbaas van Thaksin beschouwd. Met de bezetting van de twee vliegvelden probeerde de oppositie extra druk uit te oefenen. Hierdoor werden circa 100.000 toeristen getroffen.

Chanweerakul

Vicepremier Chaovarat Chanweerakul heeft dinsdag de macht naar zich toegetrokken als interim-premier van een voorlopige regering.

Het was dinsdag nog onduidelijk of het Thaise parlement wordt ontbonden of dat de zes coalitiepartijen een kans krijgen om een nieuwe regering te vormen.

Thaise regering ontbonden