WASHINGTON - De vertrekkende Amerikaanse president George W. Bush laat zich niet uit het veld slaan door dramatische populariteitscijfers, de voortdurende oorlog in Irak of de wereldwijde financiële crisis.

In een interview met het tv-station ABC zegt de Republikein maandag dat hij het Witte Huis op 20 januari "met opgeheven hoofd" verlaat.

Irak

In het interview geeft Bush toe dat hij bij zijn aantreden in januari 2001 "niet was voorbereid op oorlog". De verkeerde informatie wat betreft Irak betreurt hem het meest, zei hij terugkijkend op zijn regeringsperiode.

"De grootste teleurstelling tijdens mijn presidentschap moet zijn de falende inlichtingen over Irak", zei Bush, vijftig dagen voor de inhuldiging van zijn opvolger, de Democraat Barack Obama. "Ik zou willen dat de inlichtingen beter waren geweest".

Militairen

Meer dan 4200 Amerikaanse militairen zijn om het leven gekomen in Irak sinds een internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten in 2003 het bewind van Saddam Hoessein ten val bracht.

Bush riep achteraf gezien veel te snel dat de oorlog gewonnen was. Jarenlang werd Irak door geweld verscheurd. De laatste maanden namen de gewelddadigheden af, maar het land is nog steeds verre van veilig.

Hoessein

Bush blijft zijn besluit om Saddam Hoessein af te zetten verdedigen. "Het was toen de juiste beslissing, en dat is het nog steeds." De inval in Irak werd uitgevoerd omdat het land zou beschikken over massavernietigingswapens. Later bleek dat niet het geval.