GOMA - Tutsi-rebellen onder leiding van oud-generaal Laurent Nkunda hebben zich teruggetrokken uit de plaats Ishasha in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat hebben medewerkers van Monuc, de VN-missie in DR Congo, maandag laten weten.

De opstandelingen hadden de plaats bij de grens met Uganda donderdag ingenomen. Daardoor vluchtten circa 13.000 mensen naar het buurland. Ishasha ligt ongeveer 130 kilometer ten noorden van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu.

"We hebben ons teruggetrokken, omdat iedereen tegen ons zei dat we het staakt-het-vuren hadden geschonden", aldus de woordvoerder van Nkunda's CNDP.

Volgens de zegsman is de terugtrekking een teken van goede wil. De CNDP wil met de stap president Laurent Kabila ervan overtuigen vredesonderhandelingen aan te gaan.

Ontmoeting

De terugtrekking volgt op een ontmoeting van afgelopen zaterdag van Nkunda en de Nigeriaanse VN-gezant Olusegun Obasanjo. De oud-president bekritiseerde de rebellen voor het verder optrekken en het innemen van nieuwe gebieden ondanks een door Nkunda zelf uitgeroepen staakt-het-vuren.

Obasanjo probeert directe onderhandelingen op te zetten tussen Nkunda en Kabila. Nkunda heeft met oorlog gedreigd als Kabila weigert met hem om de tafel te zitten over de veiligheid in Congo en de rechten van etnische minderheden.

Nkunda verdedigt naar eigen zeggen de Tutsi's tegen gevluchte Hutu-milities uit Rwanda. Die slachtten in 1994 ruim 700.000 Tutsi's en 200.000 gematigde Hutu's af in het buurland.