AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat het paddoverbod voorlopig nog niet actief handhaven.

Dat hebben burgemeester Job Cohen, de politie en het Openbaar Ministerie maandag na overleg besloten, maakte een gemeentewoordvoerster bekend.

Een van de vragen die leven is wie de leiding moet nemen bij het handhaven. Cohen kreeg vorige week een brief van het ministerie van Volksgezondheid waarin stond dat politie en justitie daarover gaan. Die bleken er maandag echter van uit te gaan dat de burgemeester het voortouw neemt.

Voedsel- en Warenautoriteit

Cohen neemt contact op met de regering om te vragen wat de bedoeling is. Ook wil hij weten of hij de Voedsel- en Warenautoriteit bij het handhaven moet betrekken.

Verder moeten de instanties in Amsterdam kijken waar ze de mensen vandaan halen die naleving van het verbod in de smartshops controleren.

Smartshops

Een aantal smartshops in Amsterdam zou van plan zijn voorlopig door te gaan met het verkopen van paddo's nu de handhaving op een laag pitje is gezet, zei een woordvoerder van de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) te hebben gehoord.

"Maar het is lood om oud ijzer. Het ebt vanzelf weg. Er is geen aanvoer omdat de kwekers ermee zijn opgehouden. Die lopen het meeste risico."

Hoger beroep

De branchevereniging was naar de rechter gestapt om het paddoverbod aan te vechten, maar kreeg vrijdag nul op het rekest. VLOS beraadt zich nog op hoger beroep. Afgelopen weekeinde deden de smartshops goede zaken.

Gebruikers kochten nog snel in voordat het verbod maandag van kracht werd, aldus de VLOS-woordvoerder. Volgens VLOS zijn er in Nederland 180 verkooppunten van paddo's, waarvan veertig in Amsterdam.

Verse paddo's

Sinds maandag is het bezit van verse paddo's verboden. De top van het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat nu zowel de gedroogde als de verse paddo's onder de softdrugs vallen.

Hallucinaties

De Tweede Kamer drong onlangs aan op een verbod op paddenstoelen die hallucinaties veroorzaken. Dat gebeurde nadat in Amsterdam een 17-jarig Frans meisje van een brug was gesprongen, nadat ze dergelijke paddo's had gebruikt.

De smartshops reageerden verbijsterd toen het kabinet de wens van de Kamer inwilligde.

Gedroogde paddo's

De gedroogde paddo's waren al langer verboden en stonden op de lijst van harddrugs. Met het verbod zowel verse als droge paddenstoelen hoopt justitie de teelt en de verkoop ervan tegen te gaan.