CHICAGO - De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag bekendgemaakt wie de belangrijke veiligheidsposten in zijn regering innemen.

Obama stelde Hillary Clinton aan als minister van Buitenlandse Zaken. Robert Gates blijft aan als minister van Defensie.

De benoemingen van Clinton en Gates lekten eerder al uit via de media. Clinton was tot nog niet zo heel lang geleden de grote rivaal van Obama tijdens de race om de kandidatuur voor het presidentschap namens de Democraten.

Gates is nu ook minister van Defensie, onder de vertrekkende Repubikein George Bush. Obama maakte maandag ook bekend dat hij gouverneur Janet Napolitano van Arizona voordraagt als minister van Binnenlandse Veiligheid en Eric Holder als minister van Justitie.

De gepensioneerde marinegeneraal James Jones is voorgedragen als nationale veiligheidsadviseur en Susan Rice als ambassadeur voor de Verenigde Naties.

Terreur

Obama streeft met zijn regering "welvaart in eigen land, en vrede in het buitenland'' na. Hij beloofde verder dat zijn team "absoluut gecommitteerd is aan het elimineren van de terreurdreiging''.

"We kunnen een wereld waarin onschuldigen worden vermoord door extremisten niet tolereren'', aldus Obama, enkele dagen nadat terreuraanslagen in Mumbai zeker 172 doden eisten.

Den Haag

In Den Haag is maandag voorzichtig enthousiast gereageerd op de voordracht van Hillary Clinton als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en verheugd gereageerd op het nieuws dat Robert Gates aanblijft als minister van Defensie.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) noemt Clinton een harde werker en een intelligente en gemotiveerde politica. Volgens Verhagen liggen haar veel uitdagingen te wachten, zoals het vredesproces in het Midden-Oosten, de gespannen relatie met Rusland, de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan, de conflicten in Afrika en de bevordering van mensenrechten.

Hij noemt het positief dat zij belangstelling heeft getoond voor het vredesproces in het Midden-Oosten en daarin een belangrijke rol voorziet voor de Verenigde Staten. "Ik zie er naar uit met haar samen te werken."

Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is zeer verheugd dat met Gates wordt gekozen voor continuïteit. Hij waardeert Gates zeer en heeft altijd prettig met hem samengewerkt. De Amerikaanse minister is net als Nederland voorstander van de zogenoemde 3-D-aanpak, waarbij diplomatie en wederopbouw gepaard gaan met militair optreden.

"Dat is belangrijk nu er de komende jaren zoveel extra Amerikaanse militairen naar het zuiden van Afghanistan komen om onze aanwezigheid daar te versterken."

Inhuldiging

Zijn regering gaat 20 januari aan het werk. Op die dag heeft de inhuldiging van Obama als president plaats.