LOS ANGELES - Een vertrouwelijk document van het Vaticaan uit schrijft strikte geheimhouding voor van seksueel misbruik van kinderen door priesters. Dat heeft de Amerikaanse zender CBS News, die het document ontdekte, woensdag gemeld.

Het beleidsdocument is in 1962 opgesteld door kardinaal Alfredo Ottaviani. Het gaat over wandaden die worden begaan in de confessionele relatie en wat het de "ergste misdaad" noemt: "seksueel misbruik door een priester van jongeren of beesten".

Bisschoppen worden geïnstrueerd die zaken "op de heimelijkste wijze" en "beperkt door een eeuwig zwijgen" af te handelen. Iedereen, ook het slachtoffer, dient de grootst mogelijke geheimhouding te betrachten, op straffe van excommunicatie, schreef Ottaviani verder.

Monseigneur Francis Maniscalco, woordvoerder van de Amerikaanse Bisschoppenconferentie, zei in reactie op het CBS-bericht dat het zeker niet gaat om een blauwdruk voor de geheimhouding van seksueel misbruik. Volgens de Bisschoppenconferentie is de tekst uit zijn verband gerukt. Het is een kerkelijke wet die alleen geldt voor religieuze wandaden en zonden. De geheimhouding daarbij moet de gelovigen voor schandalen behoeden, meent de conferentie. "Het document schrijft de bisschoppen op geen enkele manier voor hoe ze daarmee moeten omgaan als die zonden beschouwd worden als strafrechtelijke misdaden", zei Maniscalco.

Uit gegevens van de kerk blijkt dat het document een fundament was van het katholieke beleid ten aanzien van seksueel misbruik tot Amerikaanse bisschoppen vorige zomer bijeenkwamen en nieuwe richtlijnen opstelden om de crisis in de kerk aan te pakken.