SCHIPHOL - De KLM en Air France proberen dagelijks een vlucht te verzorgen om gestrande toeristen op te halen uit Thailand. De vluchten vertrekken vanaf het zuidelijk gelegen Phuket en vliegen om de beurt naar Amsterdam en Parijs. Dat heeft een woordvoerster van de KLM maandag gezegd.

Een eerste KLM-toestel is maandag vanaf Phuket naar Schiphol vertrokken met 428 passagiers aan boord.

Dinsdag gaat er een vliegtuig van Air France en woensdag vliegt de KLM weer. De vluchten zijn in eerste instantie bestemd voor mensen die een vlucht bij een van beide maatschappijen hadden geboekt.

Passagiers die zich nu nog in Bangkok bevinden, reizen per bus naar Phuket om met de Boeing naar Nederland terug te gaan. De busreis duurt circa twaalf uur.

Zondag kwamen de eerste gestrande Nederlandse toeristen uit Thailand aan in Nederland met een toestel van EVA Air. Dat vertrok van het militaire vliegveld U-Tapoa, nabij de stad Pattaya 190 kilometer ten zuidoosten van Bangkok.

Er gaan sinds vorige week dinsdag geen vluchten met passagiers aan boord van en naar Bangkok, omdat tegenstanders van de Thaise regering twee luchthavens van de stad bezet houden.

Ambassade

Ongeveer 1500 Nederlanders die zijn gestrand in Thailand, hebben zich tot nu toe gemeld bij de Nederlandse ambassade. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Onduidelijk is hoeveel Nederlanders nog daadwerkelijk in het Aziatische land wachten op een vlucht. Niet iedereen die is vertrokken, heeft zich namelijk afgemeld.

Betogers tegen de regering houden de belangrijkste vliegvelden van de Thaise hoofdstad Bangkok, Suvarnabhumi en Don Muang, sinds medio vorige week bezet.

Zondag kwam een eerste groep gestrande Nederlanders vanaf een militaire basis aan in Nederland met het Taiwanese EVA Air. Maandag vertrok een grote groep met een extra ingelaste vlucht van KLM-Air France van Phuket naar Schiphol. Ook China Airlines vliegt op Nederland.

Visum

Nederlanders van wie het visum is verlopen, hoeven zich geen zorgen te maken, zolang ze een bewijs voor de terugvlucht vanaf 26 november hebben en een geldig paspoort.

Reizigers krijgen van de Thaise overheid een tegemoetkoming in de kosten van hotel en maaltijden. Zij moeten dan hun paspoort en ticket overleggen bij het hotel.

China Airlines

Ook China Airlines vliegt weer op Thailand. De maatschappij liet maandag weten de vluchten vanuit Amsterdam uit te voeren via Chiang Mai naar Bangkok en Taipei.

Volgens de maatschappij biedt vluchtafhandeling via Chiang Mai twee grote voordelen. De luchthaven is berekend op het afhandelen van internationale vluchten en kan grote toestellen accommoderen.

Tegelijk zijn er tussen Chiang Mai en Bangkok veel vervoersmogelijkheden via het spoor en over de weg. Chiang Mai ligt ongeveer 800 km ten noorden van de Thaise hoofdstad.