GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft de 20-jarige Johnny B. veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor brandstichting in het Groningse dorp 't Zandt. B. mag nu naar huis, in afwachting van zijn resterende celstraf van zes maanden.

Volgens de rechtbank heeft B. sinds augustus 2007 eenmaal brand gesticht in een schuur in 't Zandt en twee keer een poging tot brandstichting gedaan.

Ook houdt de rechtbank hem verantwoordelijk voor de anonieme dreig- en poederbrieven die in maart en mei van dit jaar naar inwoners van 't Zandt, RTV Noord en de politie werden gestuurd.

Vijf jaar

In totaal gaat het om twintig brandstichtingen en pogingen daartoe. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat B. verantwoordelijk is voor drie branden en vier pogingen tot brandstichting. Justitie eiste daarom vijf jaar celstraf tegen hem. Volgens de rechter is echter onvoldoende bewezen dat B. verantwoordelijk is voor alle branden.

Volgens de rechtbank hebben de branden vorig jaar veel onrust veroorzaakt bij de inwoners van 't Zandt. "Hoewel de verdachte daarvoor niet volledig verantwoordelijk kan worden gehouden, heeft hij er wel aan bijgedragen", volgens de rechter.

Hij rekent het B. daarom zwaar aan dat hij de gevoelens van angst in het dorp opnieuw heeft aangewakkerd door na zijn aanhouding dreig- en poederbrieven te versturen.

Aanzienlijke straf

B. weigert volgens de rechter "enige verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden en zijn verontschuldigingen aan te bieden". De rechtbank vreest daarnaast dat B. opnieuw branden zal stichten, aangezien hij ook al in 2004 werd veroordeeld voor brandstichting. "Vandaar de aanzienlijke voorwaardelijke straf", aldus de rechter.

Of het OM in hoger beroep gaat tegen de uitspraak is nog onbekend. "We willen eerst de tijd nemen om het vonnis goed te bestuderen", reageerde een woordvoerder.