ROTTERDAM - De Dordtenaar die deze zomer een valse melding deed van een vliegtuigkaping, vertelde alarmcentrale 112 dat terroristen van al-Qaeda onderweg waren om het toestel op Rotterdam Airport te gijzelen.

"We moesten dat serieus nemen", stelde de officier van justitie maandag.

De 37-jarige K.K. moest voor de eerste keer voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Hij zei de rechters dat hij spijt heeft van zijn telefoontje. Eerder bleek al dat de man ermee wilde voorkomen dat zijn minnares op vakantie zou gaan met haar vaste vriend.

Passagiers

Na de melding hield de marechaussee het vliegtuig van Transavia, dat op het punt stond te vertrekken naar Turkije, uren aan de grond. Alle passagiers en bemanningsleden moesten al die tijd in de kist wachten. Zij vertrokken pas naar Bodrum, nadat doorzoekingen in het vliegtuig geen wapens of explosieven hadden opgeleverd.

Wel waren de minnares en de vaste vriend als verdachten uit het vliegtuig gehaald. Later hield de politie ook K. aan. De vriend is geen verdachte meer. Hij wist niets van de vermeende kaping. De vrouw is officieel nog wel verdachte. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog niet besloten of ze wordt vervolgd.

Cocaïne

De rechtbank behandelt de zaak tegen K. inhoudelijk op 27 januari. Hij moet zich dan ook verantwoorden voor het bezit van een kleine hoeveelheid heroïne en cocaïne. Tot die tijd blijft hij vast zitten.