HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem een levenslange gevangenisstraf geeïst tegen de hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem.

Officier van justitie Marry Oudendijk vindt dat er voldoende bewijs is dat Y. in november 1997 een toen 28-jarige broer op gruwelijke wijze heeft vermoord en in 2002 zijn toen 30-jarige ex-vrouw.

De Haarlemmer heeft beide beschuldigingen steeds hardnekkig ontkend. De zaak dankt zijn naam aan de gruwelijke manier waarop de 28-jarige broer destijds is 'opgeruimd'.

Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt. Zijn lijk werd in stukken gezaagd en zijn huid door een vleesmolen gedraaid.

Levensgevaarlijk

Volgens officier Oudendijk mag Y. niet terugkeren in de maatschappij. Zij omschreef hem als een levensgevaarlijke man die iedereen die hem in de weg loopt, "bedreigt of nog erger''.

De aanklaagster zei dat de ernst en gruwelijkheid van de twee misdrijven met geen pen te beschrijven zijn.

Afgeslacht

"Hij heeft de slachtoffers letterlijk afgeslacht. De wijze waarop dat is gebeurd, tart elke verbeelding. Hoe gewetenloos en koelbloedig kun je zijn.''

De aanklaagster stelde dat Y. tweemaal voor eigen rechter heeft gespeeld. "Waarschijnlijk was er van alles aan te merken op zijn jongste broer. Maar dat geeft niemand het recht om zijn eigen broer te vermoorden en op deze wijze als oud vuil langs de snelweg te dumpen.''

Niet aanwezig

De verdachte zelf was maandag niet aanwezig toen het OM zijn eis uitsprak. Zijn advocaten komen donderdag aan het woord.

Op 6 januari volgend jaar reageren OM en verdediging op elkaars standpunten en is het laatste woord van Y. De uitspraak volgt 20 januari.